Eто какво се случва с мозъка ти, когато спиш по-малко от 6 часа

0
312

Можеш да си мислиш, че си добра на работа, когато си лишена от сън, но проучванията казват друго.

Прекалено много служители са уморени зомбита, ходещи работа. „Центърът за контрол и превенция на болестите“ препоръчва между 7 и 9 часа сън за възрастните. В действителност голям процент от хората спят по-малко.

Ако безсънието се превърне в навик, дори може да не осъзнаете какво точно се случва.

Да кажем,че спите по 8 часа на ден и изведнъж започнете да спите по 6. Наистина ще го забележите ден или два след това. После обаче ще спрете да го забелязвате.

Разсеяни сте

Постоянно ли превключвате страница от страница на браузъра си, без да можете да се фокусирате върху работата си?

Това може да е в резултат на безсъние. Един от начините мозъка ви да ви държи буден е „постоянно да се разсейва“. Това ще влияе върху фокуса и изпълнението на задачите ви.

Нервни сте

Прекалено малко сън и на следващия ден светът е поле с опасности. Ако се чувстваш на „ръба“, причината най-вероятно е породена от безсъние.

Поемате по-големи рискове

Изследователи са сравнили решителността на мъжете, от 18 до 28 години, които са спали само 5 часа, с друга група, която е спала по 8 часа на вечер. Попитали ги: кое ще изберат, между това да заложат малка част от парите си, респективно за по-малка печалба или да заложат всичко, въпреки риска да останат без пукнат лев, ако загубят. Хората, които са спали по 5 часа били много по-склонни да заложат всичко.

Ако трябва да изтържите ден след безсънна нощ…

Нека бъдем честни: Има моменти, когато си много заспал на работа и може да представляваш опасност за себе си и околните. В тези случаи, бъди умен и се обади, че няма да отидеш.

Ако управляваш потенциално опасна машина или ти е нужен силен физически баланс или внимателна кординация, остани си вкъщи за безопасност.
Но в случаите, когато безсъннието ти не е толкова опасно, ето няколко съвета как да оцелееш през деня: Разходи се навън, движи се, пий кафе, но не прекалено, дремни ако се възможно и задължително се наспи на следващата вечер.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here